Kweek 2018

 

15 oktober 2017

Sinds 24 september zitten er 2 koppels in een grote broedkooi van 160cm lengte x 50 diep x 80 hoog. Het gaat om mijn meest ervaren koppel Coloria's (geel x rood) en mijn enige koppel Indische Nonpareilen. Van de Nompareilen heb ik slechts 1 koppel, maar dat is een echte koloniebroeder, dus vandaar dat ik ze heb samengezet met de Coloria's. 

En mijn meest ervaren koppel is zo voorspelbaar... Paar dagen aan elkaar wennen, want de mannen en poppen zitten bij mij gescheiden buiten het broedseizoen. Dan wordt snel een nest gebouwd en na 10 tot 14 dagen een eerste ei gelegd. Op 5 oktober was het zover. Daarop is keurig gebroed vanaf het 3 ei. Het gaat om 3 eieren, waarvan er 2 bevrucht lijken. De eerste jongen van dit seizoen mag ik, als alles goed blijft verlopen, volgende week zaterdag (21 oktober) verwachten.

De Indische Nonpareilen maken nog geen aanstalten. De man zat wat in de rui, maar zingt onophoudelijk zijn schorre deuntje. De komende dagen ga ik gekiemde paddy geven, mogelijk dat ze dit aanzet tot aktiviteit. Ook zal de komst van eventuele jongen bij hun kooigenoten mogelijk het proces versnellen.

Daarnaast heb ik een tweede koppel Coloria's gezet vandaag. De man deed niets anders in de mannenkooi dan het achtervolgen van andere mannetjes. Hij is klaar voor de jacht op zijn pop. Ook dit is een bewezen koppel van vorig seizoen. Opvallend aan dit koppel is dat zij vorig seizoen alleen maar jonge poppen grootbrachten. Eens zien hoe snel dit koppel overgaat tot het bouwen van een nest. 

 

24 september 2017

De voorbereidingen voor de kweek zijn in volle gang. Even heb ik de beschikking gehad over Roodkop papegaai amadines in de mutatie lutino. Deze heb ik veel te duur gekocht en daarbij zijn mij ook 2 poppen ipv een koppel verkocht. En laat die mannen nu net wat meer waard zijn. Ik vind de Roodkop papegaai amadine wat te dominant naar mijn andere soorten, dus ik heb weer afscheid genomen. 

Het seizoen komt wat later op gang dan in vorige jaren. De vogels blijven maar in de rui vallen en zijn nog niet goed in conditie. Dit jaar start ik met de volgende soorten:

  • Coloria papegaai amadines (4 koppels)
  • Indische nonpareils (1 koppel)
  • Kortstaart papegaai amadines (2 koppels)
3 van mijn 4 kortstaart papegaai amadines