Kweek 2018

 

22 januari 2018

Gisteren heb ik ook de 2 jonge Peales geringd. Deze worden netjes door hun ouders gevoed en verwarmd. 

Vanmorgen vond ik, helaas, de 2 jonge coloria's dood op het nest. Volle kroppen, maar helaas ijskoud. Dit is weet zo'n teleurstelling die hoort bij het natuurbroed kweken. 

15 januari 2018

Er zijn ook 2 jonge Peales geboren vandaag. De ouders zitten er keurig bovenop. De andere Peale pop zit ook vast te broeden inmiddels. Haar eieren moeten de 27e uitkomen.

De 2 Coloria jongen lijken te worden gevoed. Dat is winst ten opzichte van de 2e ronde toen deze ouders, door teveel eiwitten, de jongen niet meer voerden en uit het nest gooide. Lijkt dus goed te gaan, maar toch even spannend om te zien of het de komende dagen goed blijft gaan. 

14 januari 2018

2 van de 4 eieren zijn uitgekomen bij de Coloria's. 1 ei is onbevrucht en bij de andere lijkt de vrucht afgestorven te zijn. Ouders houden de jongen netjes warm. Ze zijn nu 1 dag oud, dus over een week oppasssen voor een teveel aan eiwitten. De andere Coloria's hebben het zwaar, want zitten echt heel erg in de rui. Ook de 2 jongen van dit seizoen ruien mee. 1 is een pop en de andere is een man. Een mooi, fors mannetje met een stevige borstkas die fier vooruitsteekt. 

Bij de Peales wordt het spannen. Ik verwacht de jongen morgen of overmorgen. Dit is het eerste nest voor het 2e koppel. Hopelijk doen zij het net zo goed als het andere koppel. 2 van de 3 eieren zijn bevrucht. Bij het 1e koppel liggen weer 3 nieuwe eieren. Het jong heb ik inmiddels uitgevangen en bij een de poppen van de Coloria's gezet. Ik durf nog geen uitspraken over het geslacht te doen. 

9 januari 2018

Bij de Coloria's liggen 4 eieren. 3 daarvan zijn bevrucht. Het is hun 3e ronde, nadat ze de 2e ronde hun jongen uit het nest hebben gegooid. Sindsdien kregen ze geen eivoer meer. Hopelijk zorgt dat ervoor dat ze hun jongen straks met rust laten.

Bij de Peales (2e koppel) komen volgende week de eieren uit. Deze worden keurig bebroed. 2 van de 3 eieren zijn bevrucht. Het 3e ei is een wat kleiner eitje. Niet slecht, want het is het eerste nestje van dit popje. Dit koppel is wel wat onrustig. Het nest wordt direct verlaten, zodra ik de kamer betreed. Het andere koppel Peales heeft vandaag hun 1e ei van de 2e ronde gelegd. Dat is voor mij tevens het signaal om het jong uit te vangen. Dat is nog niet gelukt, maar dat gaat wel snel gebeuren. Ik wil niet dat dit jong het nest verstoord. 

De overige Coloria's zitten allemaal te ruien. Die ga ik nu klaarstomen voor de kweek over een paar maanden.

1 januari 2018

Gelukkig nieuw jaar!

Het Peale jong (zie onderstaande foto) is inmiddels uitgevlogen. De ouders lijken klaar voor een 2e ronde, maar het jong zit veel op het nest. Dat lijkt hen op dit moment te weerhouden om nu al te starten. Ik zal het nest verwijderen op het moment dat ik de kans krijg. Dan kunnen de vogels een schoon nestje bouwen.

Het andere koppels heeft inmiddels 3 eitjes gelegd. Daar wordt op gebroed. Dit ouderpaar is alleen wat sneller van het nest af, dan het andere. Op het moment dat ik de kamer betreed, vliegen ze van het nest af. Heb wel al een paar een nestcontrole gedaan en daarna zijn ze steeds weer teruggekeerd op het nest, dus dat is positief. De eieren moeten rond 16 januari uitkomen. 

Zo'n vijf dagen daarvoor, op 11 januari, moeten de jongen uit het ei kruipen van de Coloria's. Na een mislukt 2e nest zijn ze toch weer begonnen aan een 3e ronde. Het zal mij benieuwen of ze de jongen, als deze eenmaal uit het ei zijn, nu wel voeden en met rust laten. Ze krijgen inmiddels geen eiwitten meer. Pas op de 1e dag zal ik de vogels weer voorzien van eivoer. En dat gedurende een week. Daarna zal ik overgaan op gekiemde of geweekte zaden zonder toevoeging van eivoer. Eens kijken of ze dan ook de jongen grootbrengen en of deze net zo hard groeien. 

24 december 2017

Helaas werden de 2 kleintje niet gevoed, maar aan hun lot overgelaten. Ze hebben het ook niet gehaald. Jammer, maar dat is nou eenmaal de keuze die ik heb gemaakt voor natuurbroed. Daar horen teleurstellingen bij. Ik heb het volwassen jong bij de ouders verwijderd en beide nestkasten schoongemaakt. De man heeft in 2 dagen tijd 2 nieuwe nestjes gebouwd. Ze krijgen nu even geen eiwitten meer. Het wachten is op een nieuw legsel.

Mijn doelstelling voor dit jaar, het kweken van een natuurbroed Peale jomg, heb ik waarschijnlijk binnenkort al gehaald. Vandaag zit de kleine rakker inmiddels 21 dagen in het nest, dus het zal het nest snel verlaten. Pa en ma lijken klaar voor een nieuwe ronde. Hopelijk volgen er binnenkort vele broertjes en zusjes. Ik smacht naar een groot nest van 1 van mijn koppels. 

Het koppel Coloria (zilver x zwart) dat ik bij mijn 2e koppel Peales heb zitten, heb ik verwijderd. Het koppel bleek niet in conditie. De Peales wel. Zijn zijn nu langzaam aan het bouwen aan een nest. Stiekem verwacht ik hier binnen een paar weken ook wel een nest eieren. 

17 december 2017

2 kleine Coloria papegaai amadines van 1 dag oud. De mogelijkheid bestaat dat het nog 3 worden. 1 ei is onbevrucht. 

16 december 2017

Dat Peales geen goede ouders zijn die hun eigen jongen niet grootbrengen. Ik geloof er niets van. Het zijn zoals mij Coloria's zeer trouwe ouders. Ook van onrust, snel van het nest afkomen zodra je de ruimte inkomt. Het is bij allemaal niet aan de orde. Het jong is nu bijna 2 weken oud. De ouders zijn nu, net als alle ppa's, beiden veel van het nest. Ik duim dat ze zich nog even inhouden voor de volgende ronde, maar het ziet er allemaal goed uit.

Van de 4 eieren van de 2 ronde van de Coloria's (rood x roze) zijn 3 eieren bevrucht. Ik heb zelfs vanochtend al 1 jong gezien. Nu maar hopen dat beide andere jongen ook hun weg uit het ei weten te vinden. Het andere Coloria en Peales koppel dat ik bij elkaar heb gezet zijn nog niet zeer actief. Bij de Peales is de man nog wat aan het ruien en bij de Coloria is de pop niet helemaal in haar element nog. Hier zal ik waarschijnlijk weer wat geduld moeten hebben. 

10 december 2017

Vandaag is de man van de Indische Nonpareil opgehaald. Deze vogel gaat naar een kweker die er in een kleine kolonie mee gaat kweken. Hij heeft ook Coloria's, dus heb ik met hem de afspraak gemaakt dat hij mij een onverwant Coloria jong teruggeeft als hij deze gekweekt heeft. Nu heb ik alleen nog een jonge Coloria man over die naar een andere kweker gaat. 

Het Peales jong heb ik vandaag geringd (#104). Altijd spannend, omdat je niet weet of de ouders weer durven terugkeren op het nest. Dat was gelukkig heel snel gebeurd. Zo snel dat ik vergeten ben een foto te nemen van het jong en de ouders. Binnenkort zal ik een aantal foto's nemen en hier plaatsen.

Bij de Coloria's (rood x roze) die aan broeden zijn lijken alle 4 de eieren bevrucht. 1 ei is wat beschadigd, dus daar verwacht ik niet veel van. Het zou mooi zijn als er nu eens een 'groot nest' zou worden grootgebracht. Het andere koppel Coloria's dat ik samen met een koppel Peales heb gezet doet nog weing. Ze zitten in een zeer ruime kooi. Sommigen melden mij dat dit niet kan, maar ik ben nogal eigenwijs. De Peales zouden ook niet broeden met de nestopening naar de binnenzijde van de kooi gericht. Ik heb nieuws, want dat doen ze dus wel en zeer vast ook nog. 

 8 december 2017

Wel wat pech gehad deze week. De pop van de Nonpareil overleed deze week. Ze zat vast aan het kunstgroen. De man wordt komende zondag opgehaald. Ook vloog 1 van de net uitgevlogen Coloria jongen in paniek, hard tegen de want van de kooi en brak zijn nek. Het is enorm jammer, maar het hoort helaas bij het houden van levende dieren. Af en toe valt er eentje weg.

Positief is dat het jong van de Peales nog steeds in leven is. Het wordt prima gevoed en is een lekker dikkertje. Komende zondag ga ik het diertje ringen. Echter als ik er teveel moeite voor moet doen of de kans bestaat dat de ouders het in de steek laten, laat ik het ongeringd. Ik vind het belangrijker dat ik een gezond, eigen kweek en natuurbroed jong op stok krijg. 

Daarnaast heb ik een ander koppel Coloria's (zilver x zwart) samen gezet met het 2e koppel Peales in een ruime kooi van 160 cm lengte. Ze verdragen elkaar prima en kijken de kat even uit de boom. Op de bodem heb ik wat nestmateriaal gelegd. Hier is al wel wat vanaf gehaald en versleept, maar er is nog geen keuze gemaakt door 1 van beide koppels voor een nest. Ze mogen het een tijdje samen proberen en anders krijgen ze later allebei een aparte kooi. 

3 december 2017

Het eerste Peales jong is zojuist geboren. Daar ben ik heel blij mee. Was aan het schoonmaken toen er een stok hard tegen het gaas van de vlucht viel. Beide ouders van het nest, dus ik kon even kijken. En daar lag hij of zij. Had het jong pas morgen of een dag later verwacht. De ouders zaten daarna weer snel op het nest. Kijken of we volgende fases ook allemaal goed gaan doorlopen. 

Helaas vond ik ook het 4e coloria jong dood uit het nest. De ouders hebben waarschijnlijk al twijfels gehad, omdat het zo slecht groeide. Ik heb de kweek van dit koppel, ze zijn al wat ouder, stil gelegd. De pop mag nu even tot rust komen en aan het einde van het seizoen mag ze nog een ronde doen. 

Met de Indische Nonpareil ga ik tijdelijk stoppen. De reden dat ik er eigenlijk geen ruimte voor heb. Ik ga nu eerst voor een uitbreiding van het aantal kooien en dan komen ze vanzelf nog wel eens in mijn bestand. Ook de kweek heb ik gestopt. Ik wil ze in een betere en grotere kooi aan het werk zien. Ook in het voedsel van deze vogel ga ik mij eens wat beter inlezen, want ze eten anders dan de Coloria en de Peale. 

3 december 2017

Het kleinste jong van het Coloria koppel geel x rood heb ik na 9 dagen nog niet kunnen ringen. Het is nog steeds te klein, want wordt maar matig gevoed. Daarbij zijn pa en ma veel van het nest. Dat is normaal, echter zijn de jongen dan al wel wat groter. Ik check elke dag of het diertje nog in leven is. Pa en ma laten de nestcontroles gewoon toe, want dat zijn ze van mij gewend. Ik weet bij welk koppel ik wat wel en niet kan doen. Ik zal moeten afwachten of het jong groot gaat worden. Mocht dat gebeuren, dan is het in ieder geval een klein knokkertje, want gisteren scheelde het niet veel en moest ik het opwarmen in mijn handpalmen.

De twee jongen van het andere Coloria koppel (rood x roze) staan op het punt om uit te vliegen. Ze zijn nu 23 dagen oud en dat is meestal de dag dat de jongen de sprong wagen. In een ander nest heeft moeder inmiddels al weer minimaal 4 nieuwe eieren gelegd. Daarop wordt zoals ik van dit koppel gewend ben netjes gebroed.

Helaas is er bij de Peales maar 1 van de 3 eieren bevrucht. Aan het begin van het seizoen ben ik zeer ontevreden of het het lage percentage bevruchte eieren. Tijdens de schoonmaak ontsnapten zowel de man als de pop uit de vlucht. Die heb ik gevangen en teruggezet. Na 10 minuten zaten ze gewoon weer op het nest. Ben benieuwd of zij dit ene jong groot gaan krijgen. Zie het nu ook weer met de Coloria's dat ze eigenlijk niet geinteresseerd zijn zulke kleine nesten. 

26 november 2017

De 2 jongen (#102 en 103) van het Coloria koppel (rood x roze) zijn inmiddels geringd en groeien als kool. Over iets meer dan een week zullen zij het nest gaan verlaten. Bij mijn oudste Coloria koppel (geel x rood) is 1 van de 4 eieren bevrucht gebleken. Dit jong is inmiddels uit het nest gekropen. Dat de andere niet uit bevrucht waren had mogelijk te maken met het feit dat de man een tijdje last had van zijn pootje. Het eerste jong (#101) van dit koppel vliegt nog bij dit koppel en is nagenoeg zelfstandig.

De peales hebben 3 eieren gelegd en die moeten rond 4 december gaan uitkomen. Het nest is met de ingang naar de kooi gericht. Velen denken dan dat ze dan niet kunnen en willen broeden. Onzin, want ze zitten zeer vast op het nest. 

Vandaag heb ik ook het koppel Indische Nonpareilen weer bij elkaar gezet, nadat ik de man en de pop eerder uit elkaar had gehaald. Ze hebben even mooi kunnen ruien en lijken nu wel klaar voor het broedseizoen.

11 november 2017

Gisteren zijn inderdaad de 2 jongen van het andere Coloria 2e koppel (rood x roze) uit het ei gekropen. Vanochtend gezien dat ze netjes werden gevoed. Al ben ik nog niet zo enthousiast over de ouders. Die zijn samen nogal veel van het nest. 

9 november 2017

Het geringde jong is inmiddels 18 dagen oud. Het zit alleen in het nest, omdat de ouders inmiddels 4 nieuwe eieren in een 2e nestkastje hebben gelegd. Daarop zit de pop keurig te broeden. De man helpt daarbij, maar jaagt ook nog op haar. Ik ben heel voorzichtig met eivoer, maar ondanks dat blijft hij bronstig. Het probleem is dat het koppel het te rustig heeft met 1 jong. Dit laten ze vaak aan z'n lot over. Gelukkig lijkt dit jong het te redden, al is het nog wel oppassen. Overigens heb ik de Nonpareilen bij het koppel weggehaald, want de man van de Nonpareilen was iets te fel aan het worden en liet de Coloria's niet meer bij hun nest.

Het andere koppel Coloria zit te broeden op 3 eieren, waarvan er 2 bevrucht zijn. Die moeten morgen uitkomen, dus ik hoop dat ze nu beiden uit het ei weten te komen. Al was het alleen maar om te voorkomen dat ze 1 jong waarschijnlijk op latere leeftijd weer aan zijn lot overlaten, zodat het sterft terwijl het bijna op het punt staat om uit te vliegen.

Bij de Kortstaarten is het nest af. Ik ben heel benieuwd naar de eerste eieren, maar dat kan misschien nog wel even duren. Ik wacht het geduldig af. Mogelijk dat ik over een week een 2e koppel Kortstaarten samen zet. Het derde koppel van de Coloria's is niet in conditie. Het vierde koppel is nog te jong. 

31 oktober 2017

Het eerste jong is geboren en geringd (#101). Het is van het koppel (geel x rood). De 2 andere eieren waren bevrucht en onbevrucht. In het bevruchte ei zat een jong dat niet uit het ei heeft kunnen komen. Het jong is inmiddels geringd op 30 oktober. Bij het 2e Coloria koppel liggen 3 eieren in het nest. Er wordt gebroed, zodat deze eieren rond 10 november moeten uitkomen.

De Indische Nonpareil pop is volledig in de rui gevallen. Ik heb besloten de man uit te lenen aan een bevriende kweker die nog wel een man kan gebruiken, zodat hij in kolonie kan kweken. Als de man terugkomt zet ik 'm mogelijk nog tegen de pop, maar er bestaat ook een kans dat ik hen dit jaar niet meer inzet. 

Tevens heb ik dit weekend het 1e koppel Peales in de vlucht losgelaten. Dat kwam doordat het koppel Coloria's dat ik in de vlucht had willen doen er niet helemaal tip top bij zat. Het popje lijkt in de rui te gaan vallen, dus heb ik ervoor gekozen 1 koppel uit te vangen. Echter ik ben bang dat ik een verkeerde koppeling heb gedaan, aangezien de man van het stel in de vlucht enorm communiceert met de andere Peale pop. Zij lijken een betere match. Mogelijk is dat ook de reden dat de Peales in de vlucht nog niet veel doen. 

23 oktober 2017

Gisteren heb ik tijdens de schoonmaak van de kooien even kunnen kijken bij de eieren van het koppel Coloria's (geel x rood). 2 van de 3 eieren zijn bevrucht, maar waren nog niet uitgekomen. Bij het koppel Nonpareilen dat bij hen in de kooi zit is de pop volledig in de rui gevallen. Bij het tweede koppel Coloria's (rood x roze) is het nest inmiddels af. Ik denk dat hier binnen een paar dagen wel een eerste ei in het nest zal liggen.

Inmiddels heb ik de vlucht weer schoongemaakt voor een ander koppel dat ik kan inzetten voor de kweek. De vraag is even of ik hier voor 1 koppel Coloria's ga, 1 koppel Peales of beiden? 

 

15 oktober 2017

Sinds 24 september zitten er 2 koppels in een grote broedkooi van 160cm lengte x 50 diep x 80 hoog. Het gaat om mijn meest ervaren koppel Coloria's (geel x rood) en mijn enige koppel Indische Nonpareilen. Van de Nompareilen heb ik slechts 1 koppel, maar dat is een echte koloniebroeder, dus vandaar dat ik ze heb samengezet met de Coloria's. 

En mijn meest ervaren koppel is zo voorspelbaar... Paar dagen aan elkaar wennen, want de mannen en poppen zitten bij mij gescheiden buiten het broedseizoen. Dan wordt snel een nest gebouwd en na 10 tot 14 dagen een eerste ei gelegd. Op 5 oktober was het zover. Daarop is keurig gebroed vanaf het 3 ei. Het gaat om 3 eieren, waarvan er 2 bevrucht lijken. De eerste jongen van dit seizoen mag ik, als alles goed blijft verlopen, volgende week zaterdag (21 oktober) verwachten.

De Indische Nonpareilen maken nog geen aanstalten. De man zat wat in de rui, maar zingt onophoudelijk zijn schorre deuntje. De komende dagen ga ik gekiemde paddy geven, mogelijk dat ze dit aanzet tot aktiviteit. Ook zal de komst van eventuele jongen bij hun kooigenoten mogelijk het proces versnellen.

Daarnaast heb ik een tweede koppel Coloria's gezet vandaag. De man deed niets anders in de mannenkooi dan het achtervolgen van andere mannetjes. Hij is klaar voor de jacht op zijn pop. Ook dit is een bewezen koppel van vorig seizoen. Opvallend aan dit koppel is dat zij vorig seizoen alleen maar jonge poppen grootbrachten. Eens zien hoe snel dit koppel overgaat tot het bouwen van een nest. 

 

24 september 2017

De voorbereidingen voor de kweek zijn in volle gang. Even heb ik de beschikking gehad over Roodkop papegaai amadines in de mutatie lutino. Deze heb ik veel te duur gekocht en daarbij zijn mij ook 2 poppen ipv een koppel verkocht. En laat die mannen nu net wat meer waard zijn. Ik vind de Roodkop papegaai amadine wat te dominant naar mijn andere soorten, dus ik heb weer afscheid genomen. 

Het seizoen komt wat later op gang dan in vorige jaren. De vogels blijven maar in de rui vallen en zijn nog niet goed in conditie. Dit jaar start ik met de volgende soorten:

  • Coloria papegaai amadines (4 koppels)
  • Indische nonpareils (1 koppel)
  • Kortstaart papegaai amadines (2 koppels)
3 van mijn 4 kortstaart papegaai amadines